Niet te weinig en niet te veel tegels

U wilt uw vloer of wand gaan bekleden met tegels, hoeveel heeft u er dan nodig? Berekenen hoeveel tegels u nodig heeft, kan misschien een uitdaging zijn. Tegel Amsterdam helpt u hierbij, zodat u niet te weinig tegels inkoopt, maar er aan het eind ook niet te veel overhoudt. Zo hoeft u niet nogmaals nieuwe tegels te kopen, maar besteedt u ook niet te veel geld. Lees snel verder en bereken hoeveel tegels u nodig heeft bij uw klus.

Aantal m2 aan tegels berekenen

Wilt u weten hoeveel m2 aan tegels u nodig heeft, zet dan de volgende stappen:

  1. Bereken het oppervlak dat u van tegels wilt voorzien.
  2. Bepaal het snijverlies bij het legpatroon.
  3. Bereken het benodigde aantal m2 tegels: oppervlakte + snijverlies.

Stap 1: te betegelen oppervlakte berekenen

U berekent een oppervlakte door de lengte van het te betegelen oppervlak te vermenigvuldigen met de breedte, dus lengte x breedte. Wilt u bijvoorbeeld van een rechthoekige vloer van 4 meter lang en 2 meter breed de oppervlakte berekenen, dan maakt u de volgende som: 4m x 2m = 8 m2. (Heeft u geen rechthoekige ruimte, maar een L-vormige ruimte, deel deze dan op in twee aangrenzende rechthoeken. Bereken van beide rechthoeken de oppervlakte en tel deze bij elkaar op.)

Stap 2: snijverlies bepalen

Bij het leggen van tegels, dient u rekening te houden met snijverlies. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat u stukken van de tegels moet afsnijden om ze langs de randen en in de hoeken te laten passen. Bij een klassieke plaatsing heeft u ongeveer 5% snijverlies. Bij een overhoekse plaatsing ongeveer 10%. Bij andere methodes komt u ergens tussen deze twee percentages uit.

Stap 3: benodigde aantal m2 tegels berekenen

Het m2 aan tegels dat u nodig heeft, berekent u door het aantal m2 en het snijverlies bij elkaar op te tellen. Dit doet u in dit voorbeeld als volgt. U gaat een vloer van 8 m2 (= 100%) leggen en verwacht bij een klassieke plaatsing ongeveer 5% snijverlies. Om te weten hoeveel 5% is, dient u 100% door 20 te delen. Om op 5% van 8 m2 te komen, deelt u de 8 m2 dus ook door 20. U komt dan uit op 0,4 m2. Voor de vloer heeft u dus 8 m2 + 0,4 m2 = 8,4 m2 aan tegels nodig.

Extra stap voor aantal tegels berekenen

Wilt u niet het aantal m2 aan tegels berekenen, maar echt het aantal tegels, dan dient u bij de berekening nog een stap te nemen. Bereken de oppervlakte van uw tegel in m2. Is uw tegel bijvoorbeeld 30 cm x 30 cm, dan is deze 0,3 m x 0,3 mx = 0,09 m2. Door het aantal m2 dat u nodig heeft (8,4 m2) te delen door de grootte van de tegels (0,09 m2), komt u op het juiste aantal tegels: afgerond 93,3 tegels. Rond het aantal naar boven af om niet tekort te komen. U koopt dus 94 tegels. Komt u er niet uit? Online zijn verschillende rekenhulpen, calculators en tools te vinden om het aantal tegels te berekenen.

Tegels uitzoeken bij Tegel Amsterdam

Leuker dan tegels tellen, is natuurlijk tegels uitzoeken. Bij Tegel Amsterdam beschikken we over een ruim assortiment. In onze showroom in Amsterdam vindt u dan ook altijd de tegel die u nodig heeft. Heeft u voor u langskomt nog vragen? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 020-8458833 en via de mail op info@tegelamsterdam.nl.