Tips om zelf een strakke tegelvloer te leggen

Wil je zelf je tegelvloer leggen, maar weet je niet of je dat op een strakke manier kan? Als je bij Tegel Amsterdam je vloertegels koopt, vinden wij het wel praktisch om je in dit blog uit te leggen hoe je zelf een strakke tegelvloer kunt leggen. Je leest onze ’tips & tricks’ hieronder.

Bereken hoeveel tegels je nodig hebt

Voordat je een tegelvloer kunt gaan leggen, is het natuurlijk wel handig om te berekenen hoeveel tegels je nodig hebt. Onze tip hiervoor is om eerst een schets van de ruimte te maken en hoe je de tegels wilt gaan leggen. Zorg er wel altijd voor dat je iets meer tegels in huis hebt, dan je nodig hebt. Er kan namelijk altijd een tegel sneuvelen, maar je hebt er zeker ook een paar nodig als passtukken.

De vloer egaliseren

Voordat je echt van start gaat, moet je eerst de vloer zoveel mogelijk egaal maken. Daarnaast moet hij ook goed droog zijn. Als je de tegels legt op een vloer die niet helemaal droog zijn, kunnen de tegels later loskomen.

Levelling systeem voor strakke tegels

Door gebruik te maken van een levelling systeem voorkom je hoogteverschillen tussen vloer- en wandtegels. Met clips en keggen wordt het hoogteverschil tussen de tegels opgevangen. Zo blijven de tegels op hun plaats en kunnen niet meer zakken. Met een levelling systeem kost het geen moeite meer om vloer- en wandtegels te plaatsen.

Draad spannen

Het is slim om een draad te spannen als ‘leidraad’ voor het leggen van de vloertegels. Je kunt hier spijkers gebruiken die in de ondervloer slaat. De afstand van de draad tot de muur moet even groot zijn als het passtuk én de voeg.

Tegelvloer leggen

Start het leggen van de tegelvloer recht tegenover de deur. Smeer de tegellijm gelijkmatig krachtig uit met de lijmkam. Begin met het uitsmeren van lijm en verdeel deze gelijkmatig met een lijmkam. Houd de oppervlakte beperkt, omdat de lijm snel droogt. Daarom is starten bij de deur belangrijk. Je mag er de eerste paar uur namelijk niet op lopen. Je kunt dan zonder schade aanrichten de ruimte weer uit. Druk de lijmkam stevig aan. Plaats de eerste tegel in de hoek van de twee draden die je gespannen hebt. Gebruik het levelling systeem om de tegel op zijn plaats te houden. Plaats als eerste de clip onder de tegel, leg daarna de andere tegel op zijn plaats en schuif dan de keg in de clip. Fixeer de keg met de bijbehorende tang. Herhaal deze stappen met alle andere tegels.

Passtukken leggen

Als je alle hele tegels hebt liggen, kun je de passtukken gaan leggen. Gebruik een tegelsnijder om ze op maat te maken. Leg de passtukken met de snijrand in een hoek.

Tegels voegen

Als de tegels 24 uur liggen, kun je ze gaan voegen. Breng voegmortel aan door met een spaan over de vloertegels te strijken en druk de voegmortel goed in de voegen. En ziedaar: je hebt nu een strakke tegelvloer gelegd.

Tegels kopen

Uiteraard moet je voordat je een tegelvloer wilt gaan leggen, eerst mooie vloertegels in IJmuiden of omgeving kopen. Ben je geïnteresseerd in ons aanbod tegels? Of wil je deskundig advies van onze specialisten bij het maken van de juiste keuze? Kom dan gerust langs in onze showroom. Je kunt ook bellen naar 020-8458833 of een mail sturen naar info@tegelamsterdam.nl.